exposities

Cuypershuis, Atelier Frans Nicolas

Expositie over Nederlands grootste glasatelier uit de 19e eeuw in Museum Het Cuypershuis in Roermond.

Studio Parade heeft de tentoonstelling vormgegeven over Nederlands grootste glasatelier uit de 19e eeuw. Deze vindt plaats in het voormalige woonhuis en atelier van architect Pierre Cuypers, vandaag de dag bekend als museum Cuypershuis in Roermond.

Aanleiding was een belangrijke archeologische glasvondst uit 2014 in het centrum van Roermond. De expositie laat zien hoe belangrijk Frans Nicolas is geweest voor de glaskunst in Nederland en geeft uitleg over de productie technieken die gebruikt werden.

In de verduisterde zalen zijn aan het hoge plafond drie grote vitrines gehangen. Om een kerkelijke sfeer op te roepen is in de eerste zaal één lange vitrine gehangen. Dit als verwijzing naar de vele kerken waarvoor architect Pierre Cuypers tekende en het atelier Frans Nicolas glas-in-lood ramen ontwierp en produceerde. Aan het uiteinde hangt één groot glas-in-lood raam, afkomstig uit de collectie van Cuypershuis. De 13 meter lange vitrine is voorzien van led-verlichting en belicht zo een selectie uit de enorme hoeveelheid gevonden glasscherven.

De twee hangende vitrines in de aangrenzende zaal zijn verdeeld in vakken waarin op thema historisch materiaal uit het glasatelier wordt getoond. Met het belichten van de objecten, die op gekleurd acrylaat zijn uitgestald, ontstaat een sprankelend grafisch kleurenspel op de zaalvloer die de inhoud versterkt.

De expositie is te zien van 7 juni-16 februari 2020

objecten tentoonstelling over glaskunst

Museum Cuypershuis Roermond

2019