exposities

Cuypershuis, Expositie Glasnegatieven

Studio Parade maakte een expositie over de bijzondere collectie glasnegatieven van het Cuypershuis in Roermond. De naamgever van het museum, ontwerper/architect Pierre Cuypers (1827-1921), maakte deze opnamen rond 1900. De collectie is van grote museale waarde.

Fotografie Eef bongers

Aangezien de collectie van circa 800 glasnegatieven in slechte staat is, startte het Cuypershuis in 2016 een crowdfundingsactie voor restauratie waarbij het publiek glasnegatieven kon adopteren. Om deze actie bekend te maken en aandacht te vragen voor deze museale beeldcollectie, werd Studio Parade gevraagd een tentoonstelling te ontwerpen.

 

Eye catcher in de expositie was een lensvormige grafische drager van 15 meter breed en 2,5 meter hoog, opgebouwd uit semi-transparante IXXI-kaarten met afbeeldingen van negatieven. Studio Parade voegde licht toe waardoor een ruimtelijke lichtinstallatie ontstond. Publiek kon hier rondom lopen.

 

Studio Parade plaatste vervolgens op een console de collectie (beschadigde) glasnegatieven, in de originele houten kisten waarin ze al ruim 100 jaar bewaard worden.

 

In de naastgelegen, kleinere zaal plaatste Studio Parade grote, robuuste tafels met boeken en afdrukken, o.a.  over het restaureren van (glas)negatieven. Studio Parade koos voor tafels uit de collectie van meubelmerk VRIENDEN.

 

Ten slotte werden op één wand twee afdrukken getoond van reeds gereinigde en gedigitaliseerde glasnegatieven, voorbeelden van geslaagde conservatie. Het Cuypershuis streeft dit na met de gehele collectie.

 

 

Wat

Expositie Glasnegatieven Cuypers in het Cuypershuis

 

Opdrachtgever

Het Cuypershuis in Roermond

Jaar

2016-2017