specials

Markt ‘s-Hertogenbosch

De Gemeente ‘s-Hertogenbosch vroeg Studio Parade een ontwerp te maken voor de inrichting van de Markt, hét centrum van deze stad. De ontwerpers kozen ervoor het straatmeubilair nadrukkelijk als een ‘familie’ vorm te geven. Ze maakten een ontwerp voor drie typen straatverlichting, natuurstenen zitbanken en rvs-afvalbakken.

 

Lees verder onder de foto’s van Joep Jacobs

De Markt heeft als plein geen duidelijke voor- of achterkant, naar alle kanten is de ruimte gelijkwaardig. Dit is een belangrijk uitgangspunt geweest bij het ontwerp van Studio Parade. De lichtmast is van alle kanten gelijk. Het ontwerp is centrisch: een slanke ronde stalen basismast met een cilindervormige paaltop. Dit komt ook terug in het ontwerp voor de andere armaturen en de afvalbak. Alle lichtmasten zijn ontwikkeld in samenwerking met Schréder.

 

Lage lichtmasten

Een ring van lage lichtmasten (zes meter hoog) staat vlak achter de trottoirband en versterkt de (lichtgebogen) driehoekige vorm van het plein. De masten staan ongeveer vijftien meter uit elkaar en zijn zo geplaatst dat ze niet in de weg staan tijdens warenmarkten en evenementen.

Bovenin de mast zit het armatuur dat d.m.v. indirecte symmetrische verlichting het voetgangersgebied én de gevels aanlicht. Dankzij de kunststof ringen en de witte kleurstelling verandert de paaltop na zonsondergang in een stralende lampion. De kunststof ringen werken tevens als lamellen tegen verblinding.

 

Hoge lichtmasten

Drie hoge lichtmasten (10,25 meter hoog) markeren als bakens de drie hoekpunten van de Markt, daar waar de drie hoofdstraten van de binnenstad verbonden zijn met het plein. Het ontwerp bestaat uit een rechte stalen standaard mast die over gaat in een kunststof armatuur. Onderin die cilindervormen zijn drie spiegelarmaturen aangebracht: zij dienen als functionele verlichting van het voetgangersgebied rondom de mast.

De top van de paal met de drie uithangers is van melkachtig wit kunststof vervaardigd. Bij nacht ‘licht’ deze top van binnenuit op en hebben de drie masten als het ware een ‘stralende kroon’. Dat geeft de drie radiaalmasten als bakens een extra dimensie.

 

Door RGB LED verlichting toe te passen kan de paaltop in lichtkleur variëren op bijzondere evenementen of feestdagen.

 

Gevelarmaturen

Midden op de Markt in ’s-Hertogenbosch staat een bebouwingsblok. Uitgangspunt is dat dit blok op een gelijkwaardige ‘zachte’ wijze wordt aangestraald als de overige gevels aan de markt. Om het marktveld leeg te houden, zijn lichtmasten hier niet gewenst. De ontwerpers hebben daarom gekozen voor ca. 30 armaturen die aan het bebouwingsblok worden gemonteerd. Deze verlichten het voetgangersgebied rondom het blok en lichten ook de gevels zacht aan. Het armatuur is gelijk aan de kleine lichtmasten, maar dan zonder de grote lampion.

 

Banken op de Markt

Het betreft een bank zonder leuning, die alzijdig bruikbaar is en zeer ingetogen, als een monoliet is vormgegeven. De bank is van gezoet hardsteen en wat donkerder grijs dan de verharding op het plein. Ook de nabijgelegen boomroosterranden en de vele individuele stoepjes en trapjes rondom het plein zijn van hardsteen. In de bank zijn groeven aangebracht die voor extra verfijning zorgen en het regenwater snel afvoeren. Het patroon is geënt op het patroon dat ook in de ringen van de verlichting en afvalbak terugkomt.

 

Afvalbakken

De cilindervorm in de rvs-papierbak is duidelijk familie van de cilindervormige verlichting. De aangebrachte ringen (die het plakken van posters en stickers enigszins tegengaan) hebben hetzelfde patroon als de kappen van de lage lichtmasten.

 

In totaal ging het om de plaatsing van drie hoge lichtmasten, zeventien lage lichtmasten, dertig gevelarmaturen, acht banken en twintig afvalbakken.

 

Wat

Straatmeubilair

 

Opdrachtgever

Gemeente ’s-Hertogenbosch

 

Jaar

2010