exposities

Private Passion

Het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch heeft een unieke collectie sieraden van kunstenaars die naam maakten als schilder of beeldhouwer: Pablo Picasso, Meret Oppenheim, Lucio Fontana, Keith Haring en Man Ray. In de expositie Private Passion werd deze collectie voor het eerst en in volle omvang, getoond. Yvonne Joris, directeur van het museum, stelde Private Passion samen; het was tevens haar afscheidstentoonstelling. Studio Parade ontwikkelde het concept en de vormgeving van de tentoonstelling.

Fotografie Joep Jacobs

Studio Parade verduisterde de achterste zaal van het museum. De collectie van 150 sieraden werd als collectief gepresenteerd op één console: een ring met een diameter van 14 meter. Een sieraad in de ruimte: zowel een afscheidscadeau aan Yvonne Joris als haar cadeau aan het publiek. Deze ring hangt centraal in de ruimte en heeft een doorgang voor publiek. Bij binnenkomst oogt de ring donker en mysterieus: de sieraden van de kunstenaars zijn in duisternis gehuld.

 

Ontdekken
Onder de ring komt een zachte lichtgloed vandaan. Zo kan publiek zich bij binnenkomst direct oriënteren en de omvang van de tentoonstelling in één blik overzien. Met een led-zaklamp gaat men vervolgens stukje bij beetje de collectie ontdekken langs de buitenzijde én binnenzijde van de ring. Het bekijken van de tentoonstelling wordt zo een privéaangelegenheid voor de bezoeker. Men wordt uitgenodigd om de voorwerpen en detaillering zelf van heel dichtbij en van alle kanten te belichten. De ring en ook de steuntjes onder de sieraden zijn afgezet met koningsblauw vilt. Deze intense blauwe kleur licht op zodra men de sieraden belicht en verrijkt de beleving. De ring is aan de buiten- en binnenzijde afgezet met glazen platen.

Wat

Concept en vormgeving tentoonstelling Private Passion

Opdrachtgever

Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

 

Jaar

2009